30 Eylül 2012 Pazar

  
İşte çocuklar sizi böyle kendine çekiverir, bırakmaz bu televizyon denen yılışık.

Onun karşısında geçirdiğin sürece düşünmeyi de bırakıyorsun. Sadece bakıyorsun. Her şey hazır akıp geçiyor gözünün önünden. Sadece bak bak bak... Saatlerce... Düşünme... Bir gün, iki gün, üç gün... derken düşünme yeteneğin gerilemeye başlıyor. Tıpkı bir makine gibi beynin de kullanmaya kullanmaya pas tutuyor.

Saatlerimizi televizyon karşısında harcamayalım.

Okumak en büyük beyin jimnastiği.

Okuyalım 

Düşünelim

Düşünelim

Okuyalım

Hayal dünyamız genişlesin

Biz de icatlar yapalım

Biz de uzaya çıkalım

Biz de bilgimizi satalım

Biz de .... daha neler neler...


     



      ÖNEMLİ: Bir kez daha buradan da uyarımızı yapalım. Televizyonun açık olduğu odada hiçbir ödevimizi yapmayalım. Kitabımızı dahi televizyonun yanında okumayalım.





tv Televizyon izlemede dünya ikincisiyiz!

Nerede gereksiz hatta zararlı bir rekor var, ülke olarak maalesef hemen altına imzamızı atıveriyoruz.
Haberimiz televizyonlarla ilgili:
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan araştırmaya göre, dünyada televizyon izleme oranının en fazla olduğu ikinci ülke biziz. Amerika'nın günlük 5 saatlik televizyon izleme oranının hemen ertesinde ülkemiz 4.5 saatle gümüş madalya(!) sahibi.
Bundan daha da acısı ise şu:
Ülkemizde ortaöğretim çağında bir çocuğun televizyonun ve bilgisayarın başında geçirdiği süre okulda geçirdiği süreden tam yarı yarıya daha fazla. Öğrencilerimiz yılda ortalama 1000 saatlerini okulda geçirirlerken 1500 saatleri ise televizyon ve bilgisayar başında geçiyor.
Karşılaştırmayalım diyoruz ama ülkemizi münferit olarak ele aldığımızda da tablonun hazinliğini görmek imkansız hale geliyor. Haliyle karşılaştırmaktan başka çaremiz yok. Örneğin ülkemizi Fransa ile karşılaştırdığımızda karşımıza şunlar çıkıyor:
Fransa'da 3 yaşın altındaki çocukların televizyon izlemesi yasak, çocuklar belirli bir yaşa kadar da televizyonları ancak ebeveynlerinin izni ile izleyebiliyorlar. Günlük televizyon izleme oranı ise 2 saat dolayında. Ülkemizde ise, çocuklarımızın %82'si istedikleri programı istedikleri saatte seyredebiliyorlar.
Ülkemizde televizyonlarda en çok yer alan programlar ise diziler. Öyle ki yerli yabancı elliden fazla dizi yayınlanıyor televizyonlarımızda. Peki en çok seyredilen 'şey' ne..? En iyisi bunun cevabını da size bırakalım, tahmin etmesi zaten hiç güç değil…

Televizyonun zararları



21. yüzyılın vazgeçilmez aletlerinden biri olan televizyonu nasıl kullandığınıza bağlı olarak hem yararı olabiliyor hemde zararı. Mutlaka sizde duymuşsunuzdur televizyona “aptal kutusu” dendiğini. Şuan toplumumuzun içinde bulunduğu durumda bu deyimi doğrular nitelikte.

Şunu belirtmeden edemeyeceğim. Televizyon özü itibariyle yararlıdır, doğru kullanan için yararlıdır. Peki bizler televizyonu doğru kullanabiliyor muyuz? Hayır. Zaten televizyon kanalları buna imkanda vermiyorlar.

Günde 3 saatinizi televizyon başında geçirdiğinizi düşünelim. Sadece 3 saat. Ayda 90 saat yapar. Bir yılda ise 1080 saat. Bu da tam olarak 45 gün demek. Kaç saat uyuyoruz peki. Ortalama bir uyku süresi yaklaşık olarak 8 saat. Ayda 240 saat. Bu da yılda 2880 saat yapıyor. Uyku süremizde bir yılda 120 gün. 120 + 45 = 165 Yani arkadaşlar 1 yılın neredeyseyarısını uyuyarak ve televizyon izleyerek geçiriyoruz. Ne büyük bir zaman kaybı!

Amerikan Pediyatri Akademisi'nin televizyon ve çocuklar konulu araştırmasına göre 2 yaşın altındaki çocuklara “kesinlikle” televizyon izlettirilmemeli.